John Murray 

 

 

 

Jaap Eggermont

Piet van der Kolk

Hans van Eijck

Barry Stevens

Jaques d Áncona 

Artiesten die in dezelfde periode hun opwachting maakten in de Soundmixshow:

Gerard Joling (Don McClean)

Glenda Peters ( Randy Crawford)

Cees Versluis (Paul Anka)

Ad Swart on Discogs

Ad Swart (Roy Orbison)

Kees Rietveld (Georgie Davis) ( Stevie Wonder)

Ruud Heine (Neil Diamond)

Josephine Hoenjet (Barbara Streisand)

 

 

Johan Kruit (John Murray)

Het begon allemaal met een optreden van mijn toenmalige band The Mountains tijdens de pauze van een playback show van Alex Schokker in het toenmalige Dorpshuis van Diepenveen. In de jury daar zat Jeffry Bonnet, de man die furore maakte als Playbacker van Édit Piaf. Hij vroeg mij of ik mij op wilde geven, maar daar.had ik toen geen zin in. Jeffrey, heeft het verhaal over mij aan Henny Huisman verteld en ik werd twee weken later persoonlijk gebeld door Joop an de Ende of ik mee wilde doen in aan de show in de Nieuwe Zweep in Klarenbeek, die ik zowaar won. In januari 1983 gingen we naar het Jacobit-heater van Tineke Schouten, de halve finale... die won ik ook...toen in mei de TV show, in de Soumdmixer TV test (eerste keer onderdeel van de Playbackshow) Juryleden John Leddy, Donald Jones en Merel Laseur, wederom eerste plaats. Daarna door naar de finale in juli 1984, voorafgaand nog bij Ted de Braak in de TV show samen met het orkest van Tonie Eijk in Harten Gala. De finale was volgens mij in juli en daar werd ik vierde van de zes. Juist omdat Willem Duys mij afkraakte omdat ik te veel gevaar op leverde voor Leen Huizer. Ik zou gewonnen hebben, de winnaar werd bekend gemaakt d.m.v vertonen van een videoband die werd afgespeeld op een videorecorder en grote TV ( was de prijs voor de winnaar).

In 1993 nog één keer TV gehaald met de zangeres van Mata Hari als Aaron Neville en Linda Rondstadt. Jacques D' Ancona was lyrischhhhhh. 

Voor mij (Herman) begon het in 1983 toen  "Johan Kruit" mij vroeg  om mee te gaan naar de Soundmixshow van Henny Huisman. Met als juryleden Jaques d Ancona,Barry Stevens en Hans van Eijck, die in de voorronden als juri optraden. In de finale waren het Willem Duys, Tineke de Nooy en Barry Stevens die als jury fungeerden. Johan ging als Lee Towers imitator de uitdaging aan in de Soundmixshow, maar slaagde er niet in om de finale te winnen en werd slechts vierde, mede door de halsstarrige houding van Willem Duys, die niet gecharmeerd was over de uitvoering van Johan als Lee Towers.. (logisch hij is de ontdekker van Lee Towers)   De opname van Johan was scherp gezet in de kleedkamers( hadden de dames van de grime mij verzekerd) tijdens het afspelen werd stop stop stop geroepen en de opname stilgelegd. Willem Duys wilde geen enkele concurrentie met zijn ontdekking en verwees Johan naar de prullenbak.Door Willen Duys hebben ze de uitslag helaas aan moeten passen  (teringlijer).  Jammer  dat een man als Willem Duys niet had begrepen dat het de bedoeling was om de originele artiest zo goed mogelijk te imiteren.Toch bleef succes niet uit, de aanvragen voor optredens bleven maar komen. 260 optredens per jaar was heel normaal. Het had in het begin nog wel wat voeten in aarde om een repertoire van 8 tot 10 nummers bij elkaar te schrapen. Er waren geen orkestbanden, dus er moest gesoundmixed worden (Stem van de plaat verwijderen waar overheen gezongen kon worden.) Johan vroeg mij als geluidsman, wat ik met beide handen aangreep. Met een taperecorder (4 sporen Revox) en een koffer vol gereedschap trokken we van Groningen naar Maastricht, en van discotheek tot discotheek. Probleempje was dat er geen enkele discotheek ingesteld was op een "soundmixartiest" . Er moest vooraf nogal wat gesleuteld worden aan de apparatuur om deze geschikt te maken voor de "soundmixartiest" Met veel inzet en kunst en vliegwerk lukte het altijd wel weer om een goed geluid te fabriceren. De artiestennaam die we bedachten was afgeleid van zijn initialen JM (Johannes Marinus) en werd John Murray als artiestennaam gebruikt.

Leuke anekdotes :

In een van de eerste weken na het TV optreden van Johan in de Soundmixshow, kwam een aanvraag voor een optreden in een kroeg in Rotterdam, probleem was dat we geen orkestbanden genoeg hadden, dus ik snel orkestbanden maken. Ik nam een voor mij gevoel lege tape en zette daar een achttal nummers op. Eenmaal in Rotterdam aangekomen, en ik mijn Revox uit de auto wilde halen, zegt de kroegbaas "ik heb er een Revox staan"gebruik die maar. Prachtig dacht ik hoef ik niet de hele handel uit de auto te halen. De eerste drie nummers gingen uitstekend, totdat we bij het vierde nummer kwamen. Het bleek dat op de achterkant van de tape nog nummers stonden, die normaal gesproken  op een 4 sporenrecorder afgedraaid kunnen worden, zei het niet dat de Revox van de kroegbaas een 2 sporen recorder bleek te zijn. gevolg was dat de nummers door elkaar liepen (een vooruit en de ander was achterste voren te horen.) Niet bruikbaar dus, Voor ons een crime, maar voor de gasten veel hilariteit. Dan maar een paar keer de goede nummers herhalen om zo de 30 minuten vol te krijgen (zolang duurde een optreden). Achteraf konden we er wel om lachen, maar hebben bij de vervolg optredens toch maar onze eigen recorder gebruikt om dergelijke situaties te vermijden.  

Er stond een optreden gepland in het Okurahotel in Amsterdam, het bleek een Joodse bruiloft te zijn. Wij waren ruimschoots op tijd aanwezig om de benodigde geluidsinstallatie te installeren. Kwartiertje wachten, half uurtje wachten enz enz. Er werden steeds mensen naar buiten gebracht vanuit de feestzaal die flauwgevallen waren. Na ruim een uur wachten kregen wij het verzoek om het optreden maar af te blazen. Dus dat was voor ons inpakken en wegwezen, gage werd gewoon betaald.

Optredens bij de 1.2.3 shows van Ted de Braak, waren altijd een feest om mee te mogen maken. Een keer konden we door verkeersopstoppingen niet tijdig aanwezig zijn. Johan nam telefonisch contact op met producer Harry van't Klooster, die "not amused" was dat we niet tijdig aanwezig konden zijn. Toen we aangekomen waren bij de zaal, waren de gemoederen weer tot rust gekomen en kon Johan zijn ding doen.

Optreden Kazerne Seedorf Duitsland:

Johan was geboekt voor een Nieuwjaarsbal optreden op de kazerne in Seedorf, krijg ik een dag van te voren een telefoontje van commadant Fred Kerkhof met de vraag "wat doen jullie morgen?" Ik (Herman) zeg hoezo gewoon komen. Fred: ja maar het is hier erg slecht weer. ik (Herman) hier ook we komen gewoon. Niet wetende dat er in Duitsland op de grote wegen niet of nauwelijks gestrooid werd. We vertrokken ruim op tijd om er toch maar rekening mee te houden van oponthoud onderweg.Tot aan de Duitse grens geen enkel probleem, we waren de grens nog niet over of de problemen begonnen. Spiegelgladde wegen, zodat we niet harder dan stapvoets richting Seedorf konden rijden en Johan naast de auto kon gaan lopen. Het duurde bijna acht uur voordat we in Seedorf aankwamen. Maar wel op tijd voor een spetterend optreden.

Buitenlandse trips:

Via Hans Wennekes (ex man van Ria Valk) regelde ik voor Johan enkele optredens in Sousse, Tunesië. Na enkele jaren  door het land te hebben gereisd en veel optredens te hebben verzorgd in binnen en buitenland.was het tijd voor een volgende uitdaging nl een plaatje opnemen. Zanger componist Ben Rondhuis uit Deventer had een nummer geschreven, waarvan we de demo opnamen in de studio van Ben Lansink in Markelo. Met Ben Rondhuis op gitaar, Martin Hulshoff op bas, Ruud van der Wulp toetsen en ik (Herman) op Drums. Met de opgenomen demo's was het zoeken naar een platenmaatschappij, die gevonden werd in Antwerpen bij platenlabel CIM van Luc Cruijsweegs. De opname zou plaatsvinden bij Arnold Muhren (The Cats) in Volendam. De tekst van de nummers werden herschreven en kregen de titels " The sun will always shine on you"  en "Ill be youre slave".Later is nog het nummer "Black is Black" van Los Bravos in een nieuw jasje gestoken en opgenomen in de Studio 31 van Ad Damen in 's Hertogenbosch (Gitarist van Peter Koelewijn en zn Rockets) Van Black is Black heb ik de productie mogen doen, voor de opname van zijn eerste singel heb ik contacten gelegd met Arnold Muhren in Volendam.

 

Een jaar later nam Johan het nummer Bingo en Hossen op met de Caribischeband "Bachanal"onder de titel "Johnny's Carnaval met Bacchanal" , een de Caribische band uit Nijmegen olv Roy Piper..

 

Reclamespotjes:

 

Ook reclameland had de stem van Johan ontdekt en hij werd gevraagd om reclamespotjes van Heineken, Royco-soepen en Rosta-koffie in te zingen. Deze spots werden opgenomen in de studio van Jaap Eggermont in Blaricum

 

Tijdens de opname van een show tbv het Rode Kruis (georganiseerd door Joop van den Ende) waren we de hele dag aanwezig voor de opname van de show, waar Johan enkele nummers ten gehore mocht brengen. Om 22.30 u was de show opgenomen en was het wachten op het seintje van Joop van den Ende dan alles goed op de band stond. Helaas dat was niet het geval en er veel "takes" overgedaan moesten worden, gevolg lekker laat thuis in de vroege ochtend met weer een ervaring rijker.

 

Verder waren er vel optredens in oa: Jacobi-theater Utrecht, Discotheken in Zaandam, Berlicum, Groningen, Rotterdam, Kazerne Seedorf Duitsland. Antwerpen B.En Johan was een veel gevraagde artiest op bruiloften en personeelsfeesten., waaronder een optreden bij het politiekorps in Wierden.

Tijdens de reis naar een optreden waren er soms hachelijke situaties met plaatsnamen, het plaatsje Berlicum (met een C) ligt in de omgeving van 's Hertogenbosch. Berlikum (met een K) ligt in de buurt van leeuwarden. Onderweg toch maar even bellen naar welke plaats we moesten, die bij 's

 

 Hertogenbosch of die bij Leeuwarden. Gelukkig waren we onderweg naar de juiste plaats. 

 

In de regio Deventer en Twente werd er veel aandacht besteed aan het optreden van Johan in de Soundmixshow. In de Twentsche courant van 1987 is een grote pagina gewijd aan het wel en wee van Johan Kruit (alias John Murray)

 

DSC_0454.JPG (4162071 bytes)  DSC_0455.JPG (4231011 bytes) DSC_0456.JPG (4240134 bytes) DSC_0457.JPG (4254781 bytes)

 

Klik op een plaatje voor vergroting:

 

Johan werd uitgenodigd door Radio Oost in Hengelo, om in het programma van Peter Schoof op te treden. Tot mijn grote verbazing moest ik plaats nemen aan de tafel en een intervieuw geven over het reilen en zeilen van Johan. Koptelefoon op en gaan met die banaan. Ik had geen idee wat me te wachten stond. Vragen over management, Personal manager, en General manager passeerden de revue. Omdat ik niet voorbereid was op dit intervieuw, moest alles maar terplekke verzonnen worden. "General management" lag bij Piet van der Kolk in Hilversum, en het "Personal management" nam ik voor mijn rekening. Al met al was dit weer een hele ervaring, die ik niet had willen missen.

 

  rtv Oost

Peter Schoof                              

 

 

https://youtu.be/QjhrlTh5iOMReclame Roycosoep

https://youtu.be/NsxOBmn87TU  Reclame Rosta koffie

https://youtu.be/p8viW6oiET8      Reclamespot Heineken 

 

https://www.seriesvanvroeger.nl/categorie-soundmixshow-111-p1-datum.html

Bijzonder is het wel dat van de meeste soundmix-kandidaten een filmpje is (zie link boven) behalve van Johan. Erg vreemd!