David Zuiderhoek

 

 

 

 

avid Zuiderhoek is geboren op 26-11-1911 in Amsterdam, zoon van David    Zuiderhoek en Anna Hendrika Johanna van Wagtendonk. Hij is gedoopt in december 1911 in Amsterdam. Woonadres in Amsterdam: Hasebroekstraat 80A. David is overleden op 15-10-1993in Baarn, 81 jaar oud. 

Notitie bij David: Architect/stedebouwkundige te Baarn
Woonadres bij leven: Prins Bernhardlaan 7 Baarn

Opleiding David: Na de basisschool volgde hij een MBO,MTS Academie voor de bouwkunst te Amsterdam.
Loopbaan: tekenaar Architectenbureau Jantzen te Amsterdam(1930-1935)
Werkzaam bij prof, Eschauzier (1935-1940)
van 1940-1945 werkzaam bij de fa. Granpre, Moliere, Verhagen, Kok en Kuipers. In 1947 benoemd tot stadsarchitect van Amersfoort
Particulier arcitect/stedebouwkundige te Baarn sereder 1957. Lid bond Nederlandse architecten
Lid bond Stedebouwkundigen. Lid Rotaryclum Baarn.

David trouwde, 25 jaar oud, op 25-11-1937 in Vreeland met Anna Catherina Voge,  23 jaar oud. Anna is geboren op 30-01-1914 in Amsterdam, dochter van Hendrik George Voge en Rensina Charlotta Weber.Zij is gedoopt in 02-1914 in Amsterdam. Anna is overleden op 05-08-1998 in  Baarn, 84 jaar oud, zij is begraven in augustus 1998 in Baarn.

Bijzonderheden:  Nationale militie ongeschikt (linker oog voorgoed ongeschikt)  Lengte: 1.81 m Kinderen van David en Anna:

1 Rensina Charlotta Zuiderhoek, geboren op 20-08-1938 in Hilversum, overleden 26-08-2006 te Hilversum

2 Anna Hendrika Johanna Zuiderhoek, geboren op 04-05-1940 in Hilversum. .

3 Anne Madeleine Zuiderhoek, geboren op 27-02-1947 in Amersfoort. .

4 Arthur David Zuiderhoek, geboren op 17-12-1949 in Baarn. .

  

                                       Stads architect van de stad Amersfoort:

   

Soesterkwartier Amersfoort                          Deventer              

Hij ontwierp ter afbouw van het Soesterkwartier in Amersfoort een buurt van ongeveer 800 woningen. Het betreft hier huizen uit de eerste jaren na de oorlog, toen van de overheid nog grote woning volumen werden toegestaan.De huizen zijn nl. van 354 m2 inhoud. Een fraai voorbeeld van moderne woningbouw, waarbij de voortuinen gecombineerd werden en de lantaarnpalen ontbraken,  die werden aan de voorgevels van de woningen bevestigd Ook brak men met de methode,alle trottoirs met betontegels te leggen. Men lette op de visuele vergroting van de straatruimte; op deze wijze verkregen. De gevelafstand is slechts 20 meter.  (architect D Zuiderhoek)

In het boek "Moderne architectuur in Nederland" 1900-1940 vinden we een artikel dat verwijst naar een Forum van 1952 pagina 243-310; waar 2 nummers werden gewijd aan het vijftig jaar bestaan van de woningwet.Onder andere David leverde hieraan een bijdrage.

In 1956 studeerde ene Onno Greiner af aan de academie van de bouwkunst, onder leiding van David Zuiderhoek (Uit het boek Onno Greiner)

Sedert 1957 particulier architect/stedebouwkundige te Baarn. Lid van bond Nederlandse     architecten en lid van de bond voor Stedenbouwkundigen. In veel publicaties kunnen we artikelen van deze wel besproken man terug vinden, waaronder het boek "de bouwkunst van het kleine landhuis" en vele artikelen in diverse vakbladen.  Hij was ontwerper van "Deventer dubbelstad"stad van 250.000 inwoners", in opdracht van burgemeester en     wethouders van de gemeente Deventer, samengesteld door het Nederlands economisch instituut. (Medewerkers oa: Prof dr LH Klaassen, Drs W.C Kroft,  Drs W.M. Liefland en David Zuiderhoek.) Het boek is uitgegeven door uitgeverij Kluwer uit Deventer.

Enkele citaten uit het boek (dat ook een ontwerptekening bevat)

Door de sterke industriŽle expansie en daarmee gepaard gaande  concentratie van de bevolking in het westen van Nederland, is het vraagstuk van de spreiding van de bevolking over ons land  steeds dringender geworden. Dat bracht het gemeentebestuur van Deventer ertoe een opdracht te  verstrek-ken aan het Nederlands Economisch Instituut en dhr. D.Zuiderhoek, met het doel na te   gaan in hoeverre de groei van een stad zoals Deventer, welke uiteraard een betere spreiding kan bevorderen en mogelijk gewenst is.De raad van de gemeente Deventer, heeft op voorstel van ons College op 27 januari 1958 besloten een krediet ter beschikking te stellen op om de mogelijkheden te onderzoeken en Deventer te doen uitgroeien tot een grotere stad.Nadat gedeputeerde staten van de provincie Overijssel op 18 maart 1958 aan dit besluit hun goedkeuring hadden gehecht, hebben wij    op 21 maart 1958 aan de heer D. Zuiderhoek, Stedenbouwkundige te Baarn en aan Nederlands Economisch Instituut te Rotterdam opdracht gegeven ter dezer zake een rapportsamen te stellen. Voortbouwend op de hem door wetenschap verschafte gegevens, heeft de heer D. Zuiderhoek een nieuw stadsdeel op de linker IJssel-oever ontworpen, die stellig geniaal van conceptie is.

De laatste jaren van zijn loopbaan deelde hij zijn architecten-buro in Baarn met Dhr. van der Veen onder de bedrijfsnaam "Zuiderhoek & an der Veen"

 

David Zuiderhoek was de eerste naoorlogse stadsarchitect in Amersfoort. Hij leverde tussen 1945 en 1955 een belangrijke bijdrage aan de eerste ring van uitbreidingswijken rond de binnenstad. Samen   met stedenbouwkundige Arie Rooimans was hij verantwoordelijk voor de plannen voor onder meer de Bomenbuurt in het Soesterkwartier, en de wijk Randenbroek.  Zuiderhoek was nog een ontwerpend stadsarchitect die veel woningbouwprojecten op zijn naam   heeft staan, zoals het smalste woonhuis   in de stad aan de Krankeledenstraat en de nieuwbouw aan de Kleine Spui tegenover de Koppelpoort, maar ook de flats aan het Vreeland. Aanvankelijk ontwierp hij  betrekkelijk traditioneel, later gematigd modern in de voor de wederopbouw karakteristieke Ďshake handsí architectuur. Na tien jaar vertrok Zuiderhoek als stadsarchitect, mogelijk omdat hij de stadhuisprijsvraag niet had gewonnen. Hij startte in Baarn een succesvol architectenbureau dat door het gehele land projecten heeft gerealiseerd, ook in Amersfoort en  omgeving, zoals hetonlangs gerenoveerde hoofdkantoor van RHDHV en de bijzondere woonwijk  Park Rozendaal in Leusden, ook bekend als de Europarkstad. Begin 2017 verschijnt bij Uitgeverij Thoth een uit-  gebreide monografie van David Zuiderhoek met een compleet werkenoverzicht. FASadE produceert een architectuurkaart met alle 46 nog bestaande Amersfoortse projecten van Zuiderhoek, waarvan we er meerdere gaan bekijken.

Het Amersfoortse ontwerpbureau SVP Architectuur en Stedenbouw vormt een regelrechte nazaat van Bureau Zuiderhoek. Johan Galjaard, die deze excursie leidt, is als stedenbouwkundige werkzaam bij dit bureau.

 

 

Vila Prins Bernhardlaan 7 Baarn

Architect Zuiderhoek ontwierp een villa in 1971 als eigen woning op een fraai perceel van ruim 2.000 m≤. Met ruim 400 m≤  woonoppervlak en een inhoud van circa 1250 m≥, een van de grotere villas in Baarn. Het ontwerp kenmerkt zich ook nu nog door een eigentijdse uitstraling. Binnen ervaart men direct de bijzondere sfeer: de in grootte variŽrende ruimtes lopen via een zeer royale centrale hal haast ongemerkt in elkaar over, verbonden door brede, luie trappen met een opvallend flauwe hellingshoek. Binnendoor bereikt men de dubbele garage. Op de 2e verdieping biedt het  ontwerp ruimte aan een zeer royaal dakterras. In de verzorgde tuin vindt men een verwarmd  zwembad (circa 5,5 x 11 m), een fietsenschuur en meerdere zonneterrassen. Door de situering van de woning biedt de tuin optimale privacy. Niet alleen een ideaal huis om wonen en werken op exclusieve wijze te combineren maar ook een heerlijk familiehuis. Een klein gedeelte van de villa   grenst aan de monumentale villa op het aangrenzende perceel (Prins Bernhardlaan 7). De villa is in beleving echter vrijstaand en moet beslist van binnen gezien worden om de bijzondere sfeer te kunnen ervaren.

Indeling: entree, royale hal met garderobe en toilet, eetkamer. Ruime woonkamer (ca. 60 m≤) v.v. open haard met schuifpui naar terras, sfeervolle keuken v.v. inbouwapparatuur en schuifpui naar terrassen, bijkeuken met spoelaanrecht, binnendeur naar dubbele, verwarmde garage. Sta-hoge kelder (ca. 60 m≤), verdeeld in provisie en stookgedeelte.
1e verdieping: slaapkamer met inloopkast en badkamer met dubbele wastafel, toilet, bidet en    douche, 2e slaapkamer.
2e verdieping: 3e en 4e slaapkamer, 2e badkamer v.v. wastafel, ligbad, separaat toilet en deur   naar waskamer. Deur naar royaal, gedeeltelijk overdekt dakterras.